Hoe leid je een gesprek?

0
972

Het voeren van een gesprek is iets wat niet te missen is uit ons dagelijks leven. De manier waarop we contact hebben met mensen bepaalt wie we zijn en hoe we onze omgeving vormen. Het voeren van een gesprek is niet altijd even makkelijk en kan verschillende vormen aannemen. Het praatje in de supermarkt is een hele andere dan een gesprek met een collega die voor veel frustrerende gevoelens zorgt. En nu gaat het nog over het voeren van een gesprek, maar het leiden van een gesprek is al helemaal andere koek. Waar sommigen geboren talenten zijn als het gaat over spreken voor een groep, is het voor anderen een enorme beproeving, ondanks dat ze goed zijn in de functie die ze bekleden. Zoals een directeur elke keer zenuwachtig kan zijn bij het leiden van een wekelijkse vergadering. Er zijn een paar manieren om het leiden van een gesprek wat makkelijker te maken.

Talkingstick kopen

De talkingstick is een praatstok die in veel verschillende situaties ingezet kan worden maar vooral effectief is wanneer meerdere mensen met elkaar in gesprek gaan. omdat er meerdere mensen aan het woord zijn is het soms lastig om de kern van het gesprek in zicht te houden. De talking stick geeft mensen de mogelijkheid om een iemand aan het woord te laten en anderen te laten luisteren. De persoon die de talking stick in de handen heeft is degene die het woord mag voeren. Dit is een duidelijk signaal voor de andere om stil te zijn een op deze manier is het super effectief om tot oplossingen te komen. Het kan gebruikt worden in vergaderingen, groepsgesprekken, discussies, eigenlijk ieder soort gesprek met meerdere mensen kan hier baat bij hebben.

Maak gebruik van gesprekstechnieken

Wanneer je het lastig vindt om een gesprek te leiden, kan het helpen om van te voren je in te lezen in gesprekstechnieken. Gesprekstechnieken zijn niet per se de algemene waarheid maar kunnen je helpen om beter te communiceren met de persoon met wie je het gesprek moet volgen. Een voorbeeld van een gesprekstechniek is het uiten van nieuwsgierigheid. Vooral in een moeilijk gesprek kan dit heel behulpzaam zijn en transparantie helpt je om tot eerlijke en juiste oplossingen te komen. Ook helpt de plaats waarop je zit een hoop. Wanneer je een gesprek voert met een iemand is het goed om naast diegene te gaan zitten in plaats van tegenover. Op deze manier maak je kenbaar dat jullie twee gelijken zijn in het gesprek en er geen sprake is van een scheve verhouding. Dit zijn tips die je niet elke keer hoeft toe te passen maar wanneer je ze kent, kan je ze in verschillende situaties gebruiken en deze kunnen ze je helpen in het verkrijgen van meer zelfvertrouwen.