Benodigdheden voor het dekken van je eigen dak

0
731

Als je voor de eerste keer je eigen dak wilt bedekken dan is dat zeer spannend en kan het lastig zijn om in te schatten wat je allemaal nodig hebt. Het bedekken van je eigen dak moet namelijk goed gebeuren want je wilt geen lekkages hebben. Hier kan je lezen wat je nodig hebt voor het bedekken van je eigen dak en hoe je veilig te werk gaat want je gaat aan de slag op een aardige hoogte. 

Materialen en gereedschap

Voor het bedekken van je eigen dak heb je natuurlijk dakleer nodig. Dakleer is dat herkenbare zwarte goedje dat je op veel daken ziet liggen. Je ziet het voornamelijk op vlakke daken liggen en dat zorgt ervoor dat het dak waterdicht is. Dakleer zit op rollen zoals behang en moet laag voor laag gelegd worden. Omdat dakleer niet zomaar blijft liggen moet je het bevestigen met EPDM. EPDM is namelijk een soort lijm dat enkel geschikt is voor het bedekken van een dak. Als je voor EPDM dakbedekking kiest, dan heb je natuurlijk ook een gasbrander nodig. Door het gebruiken van een gasbrander zorg je dat het dakleer smelt en zich makkelijk hecht aan de EPDM lijm en het dak. Vervolgens laat je het afkoelen. Wanneer je klaar bent met het bedekken van je dak is het handig om voorzichtig een klein beetje water over het dak te gooien. Zo kan je aan de binnenkant namelijk zien of je dak waterdicht is. 

Hoe je veilig te werk gaat

Het bedekken van een dak is niet per se gevaarlijk werk maar het kan zeer gevaarlijk zijn als je niet op een veilige manier aan de slag gaat. Je werkt namelijk op een dak en de gemiddelde hoogte van een dak in Nederland kan twee tot vier meter zijn. Als je van het dak valt kan je meteen door naar het ziekenhuis maar het kan ook fataal zijn. Zorg er dus voor dat je goed oppast en niet van het dak valt. Gebruik hiervoor ook een stevige ladder die niet zomaar weg kan glijden wanneer je naar boven klimt. Het is ook belangrijk dat wanneer je voor EPDM pakket dakbedekking kiest dat je handschoenen gebruikt. Omdat je de EPDM lijm en het dakleer gaat smelten, kan het zijn dat je het per ongeluk aanraakt en dat jij je hand verbrand. Het is leuk om het samen met je gezin te doen maar het is verstandig om het bedekken van een dak nooit samen met je kinderen te doen.