Op zoek naar een nieuwe baan? Solliciteren maar!

0
835

Als je op zoek bent naar een nieuwe baan, dan zul je er weer aan moeten geloven. Solliciteren. En dus zul je brieven moeten schrijven. De kans is groot dat je de sollicitatiebrieven van jaren geleden nog op de post hebt moeten doen, maar zo werkt het tegenwoordig (bijna) niet meer. Je sollicitatie gaat gewoon via de mail. En dus zul je er voor moeten zorgen dat je opvalt. Ook in een overvolle mailbox. Opvallen met je sollicitatiebrief was vroeger een stuk gemakkelijker. Je kon dan een aparte kleur envelop en/of papier kiezen. Dat lukt je niet in een mailbox.

Hoe val je dan wel op?

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om je sollicitatiebrief alsnog per post te versturen. Een mail erachteraan met de mededeling dat er een brief onderweg is en afwachten maar. Je kunt er ook voor kiezen om je sollicitatiemail te laten opvallen door een mooi lettertype te kiezen of de achtergrond van je mail een aparte kleur te geven. Maar de inhoud blijft het meeest belangrijk. Je moet ervoor zorgen dat die klopt. Laat je brief dus altijd even nakijken, bij voorkeur door een professional. Het is natuurlijk fijn als je moeder of je vriend even checkt of het klopt wat er in je brief staat, maar zij hebben geen objectieve mening. Van een objectieve mening kun je leren.

Vergeet de bijlagen niet!

In de mail zelf zet je alleen een korte verwijzing naar de bijlagen. In die bijlagen staan je sollicitatiebrief en je curriculum vitae. Hoe vaak heb je niet gehad dat je een mail stuurde en dan snel daarna nog een mail met de mededeling "en nu mét bijlagen"? Dat wil je natuurlijk niet als je serieus op zoek bent naar een baan. Tip van de dag is dus: mail aanmaken, eerst de bijlagen erin hangen en dan pas het mailadres en de rest van de mail schrijven. Zo kun je nooit per ongeluk een mail zonder bijlagen sturen.

Solliciteren kun je leren

Er zijn, diverse instanties, workshops waarin je leert solliciteren. Want zeker als het al een aantal jaren geleden is dat je gesolliciteerd hebt, kun je in de war raken van de nieuwe regels. Maar ook de adviezen van vrienden, familie en kennissen kunnen ervoor zorgen dat je niet meer weet of je het goed doet. Door een korte cursus te volgen en hulp in te schakelen bij het nakijken van je sollicitatiebrief zorg je in ieder geval dat je zekerder overkomt. En dat kan net het verschil maken!