Fases van verslaving

0
625

Het is moeilijk om tot de conclusie te komen dat je een verslaving hebt. Vooral als het gaat om genotsmiddelen die er voor zorgen dat je hele leven achteruitgaat is hulp inschakelen noodzakelijk. In deze blog nemen we dan ook graag even de tijd om het te hebben over de mogelijkheden die er zijn als je verslaafd bent aan met name drugs. Vooral de fases van een verslaving worden hier in genoemd en de mogelijke behandeling per stadium van de verslaving. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor in jouw situatie of de situatie van jouw naaste? Lees dan snel verder!

Problematisch gebruik

Elke verslaving begint bij het uitproberen van een bepaald type drugs of alcohol en eindigt in problematisch gebruik. Je merkt dat het gebruik problematisch wordt als het ten koste van andere zaken gaat. Vaak is te zien dat financiën, werk en familiebanden beïnvloed worden door het gebruik van een genotsmiddel. Als je dit probleem zelf herkent is er de mogelijkheid om zelf hulp in te schakelen en aan de slag te gaan om je leven weer op de rit te krijgen. Je bent in dit stadium nog niet zo ver dat je niet meer kunt stoppen. Zelf stoppen is hier nog een mogelijkheid.

Een verslaving

We spreken echt van een verslaving als iemand niet meer zonder kan. De hele dag staat in het teken van bijvoorbeeld speed bij een speed verslaving of cocaïne bij een cocaïneverslaving. Zodra iemand in deze fase is beland, kan hij of zij niet meer leven zonder het gebruiken van de drugs. Als de persoon in kwestie het middel niet kan krijgen, zien we onthoudingsverschijnselen. Hulp van een instantie kan hier de juiste oplossing zijn om het leven weer op de rit te krijgen. Ook online therapie is een optie als het om een lichte verslaving gaat.

 

Langdurige verslaving

Je kan aan veel dingen verslaafd zijn, maar als het om genotsmiddelen gaat, is een verslaving ook voor de gezondheid slecht. Bij langdurige verslavingen zie je dat de hersenen worden beïnvloedt en men kan niet meer helder nadenken, keuzes maken of goed voor zichzelf zorgen. Vaak ontstaan er ruzies en soms kunnen mensen gewelddadig en snel geprikkeld zijn. In dit geval is het belangrijk om goed te handelen. Veel mensen kiezen er dan ook voor om iemand met of zonder vrijwilligheid naar een kliniek te sturen. Met continue begeleiding kan de verslaving zo uiteindelijk verholpen worden.