Dit moet je weten over je grootzakelijke energiecontract

0
835

Voor iedereen met een energiecontract geldt: houd de opzegtermijn en de einddatum goed in de gaten. Ben je een afnemer van grootzakelijke energie dan moet je nog net iets beter letten op de data rondom je energiecontract. Voordat je het weet wordt je contract namelijk stilzwijgend verlengd en betaal je ineens de hoofdprijs voor je zakelijke energie. Dat is niet helemaal de bedoeling. Daarom kun je het best goed voorbereid zijn wanneer je een grootzakelijk energiecontract afsluit. In dit artikel lees je alles wat je moet weten bij het afsluiten van zo’n contract voor je bedrijf.

Wanneer heb je grootzakelijke energie nodig?

Wanneer je voor een bedrijf energie afsluit, ben je een kleinzakelijke of een grootzakelijke verbruiker. Onder welk verbruik je valt, ligt eraan wat voor een aansluiting je hebt voor je elektriciteit en gas. Alle bedrijven die een aansluiting hebben met een capaciteit die groter is dan 3 x 80 Ampère hebben grootzakelijke energie nodig. Zij hebben ook een aansluiting voor gas die groter is dan 40 m3 per uur. Alle bedrijven met een kleinere aansluiting voor zowel gas als elektriciteit vallen onder kleinzakelijke verbruikers. Bij een grootzakelijk energiecontract hoor je bij het zogeheten netbeheerdersmodel. Dat betekent dat je twee facturen krijgt: één voor het energiebedrijf en één voor de netbeheerder. Een ander verschil met andere contracten is dat een grootzakelijke verbruiker geen voorschot op energie betaalt, maar alleen betaalt voor de energie die daadwerkelijk verbruikt wordt. Hiermee kom je dus nooit voor vervelende verrassingen te staan, tenzij je een maand heel veel energie hebt verbruikt.

Hoe zit dat met opzeggen van je grootzakelijke energie?

De reden dat je bij een grootzakelijk energiecontract nog net iets waakzamer moet zijn dan bij andere energiecontracten is omdat een grootzakelijk energiecontract zonder interventie mag worden verlengd door het energiebedrijf. Op het eerste gezicht lijkt dat niet zo’n probleem, maar: dit gebeurt nooit tegen het aantrekkelijke tarief waarvoor je je contract misschien ooit hebt afgesloten. Verlengingstarieven zijn hoog en laten je veel meer betalen voor je energie dan nodig is. Daarom is het aan te raden om voordat je het contract afsluit altijd de einddatum op te schrijven. Op die manier weet je precies wanneer je over moet stappen en kun je ergens anders een betere deal scoren. Ben je te laat met opzeggen dan wordt het contract helaas verlengd, tenzij je een professioneel bedrijf inhuurt om daar nog iets aan te doen.

Hoe scoor je de beste grootzakelijke energiedeal?

Daarnaast is het verstandig om te letten op de opzegtermijn van je energiecontract. Ieder energiebedrijf hanteert namelijk een ander termijn: bij de één mag je drie maanden vooraf beginnen met overstappen, terwijl de ander 30 of 31 dagen heeft staan. Net als de einddatum moet je deze termijn goed in de gaten houden voor de beste energiedeal. Zeg je je contract namelijk te vroeg op dan krijg je een opzegboete. Die boete is een bedrag dat je moet betalen voor de energie die je nog had af moeten nemen. Ben je precies op tijd en wil je een nieuw grootzakelijk energiecontract scoren voor een goede prijs? Gebruik dan een zakelijke energievergelijker voor een aantrekkelijke aanbieding. Op Energie-Zakelijk.nl vind je zo’n vergelijker waarmee je meteen aan de slag kunt gaan. Na het invullen van je wensen gaat de vergelijker op zoek naar de beste aanbiedingen voor jouw bedrijf. Zo betaal je nooit meer te veel voor je grootzakelijke energie. Kortom: bij een grootzakelijk energiecontract is extra aandacht gewenst. Dit is vooral het geval wanneer je niet de hoofdprijs voor je zakelijke energie wilt betalen en laten we eerlijk zijn: dat wil natuurlijk niemand.