Home Blog

 Mijn beste vriend wordt 18 jaar

0

Over een aantal weken wordt mijn beste vriend een jaartje ouder. Hij weet nog niet zo goed wat hij moet doen voor zijn verjaardag en daarom slaat hij dit jaar over.
Als je 18 jaar wordt, moet je dat uitgebreid vieren, vind ik. Daarom heb ik contact gezocht met zijn ouders en zijn wij wat gaan organiseren. In deze blog vertel ik je daar meer over.

Tom

Even een klein verhaaltje over Tom. Tom is een eigenzinnige, lieve, tikkeltje drukke jongen. Hij geniet van elke dag en is het liefst met zijn vrienden. Momenteel is hij bezig met zijn laatste middelbare schooljaar. Hierna gaat hij studeren. Wel op advies van zijn ouders, maar zelf wil hij het gelukkig ook wel. Hij houdt van voetbal en van tennis. Je kan hem ook vaak vinden op de sportvelden. Daar is hij liever dan dat hij thuis aan het gamen is. Tom houdt ook erg van leuke en mooie kleding. Hij is niet vies van een middagje shoppen met zijn zussen.

Verassing

Tom wil het dit jaar voor gezien houden. Hij heeft zijn autorijbewijs al en hoeft verder niks. Daarom wil hij niet zijn verjaardag vieren. Te veel moeite als ik de woorden precies overneem. Maar ik (zijn beste vriend) en zijn twee zussen houden het niet voor gezien. We willen graag een klein gezellig feestje organiseren in de tuin. Het is ten slotte zomer. We regelen een barbecue en lekkere koude drankjes. Uiteindelijk zal hij het zeker kunnen waarderen dat wij wat voor hem hebben georganiseerd.

Zijn ouders helpen ons ook met alles klaarzetten. Over twee uurtjes komt Tom thuis en zal hij waarschijnlijk blij verrast zijn.

Cadeau

Een verjaardag vier je niet zonder cadeautjes. Ik heb twee leuke T-shirts gekocht. Een Fendi shirt en een Nike T-shirt. Hij zal het geweldig vinden. Zijn zussen hebben mij mee helpen kiezen. Het was geen makkelijke keus kan ik je vertellen. Zijn ouders hebben een gaaf tennisracket voor hem gekocht, zo kan hij nog beter presteren. Zijn zussen hebben samen iets gemaakt. Ze zijn lekker creatief bezig geweest.

Van harte gefeliciteerd

Tom is thuis aangekomen. Hij had het niet zien aankomen dat iedereen al op hem zat te wachten in de tuin. Hij kon de cadeaus ook erg waarderen. En op je 18e verjaardag drink je natuurlijk een glaasje champagne. Het feest ging nog tot in de late uurtjes door en het was een geslaagde avond. 18 word je maar één keer in je leven en dat moet goed gevierd worden.

Kippenluis en Engerlingen, hoe kom je er vanaf?

0

Op Kennisbv.nl vind je een hoop interessante en leuke onderwerpen waar je veel van kunt opsteken. Zo vind je in dit blog informatie over Engerlingen bestrijden in de tuin, maar ook het aanpakken van Kippenluis. Ik weet veel van dit onderwerp af en geef mensen om mij heen daarom graag tips! Wist je bijvoorbeeld dat je Engerlingen bestrijden kunt op een biologische manier? Lees snel verder en ontdek de wereld achter biologische tuinbestrijding! 

Engerlingen bestrijden door middel van aaltjes

Engerlingen zijn larven van kevers die in de grond leven. Ze groeien op door zich te voeden met wortels, planten en andere soorten gewassen. Ze kunnen veel schade aanbrengen aan planten welke uiteindelijk zelfs kunnen sterven. Engerlingen bestrijden is dus noodzakelijk want als je dit niet doet komen volgens en andere dieren af op de larven. Ze spitten alles om en brengen daardoor dus nog meer schade aan de gewassen en planten aan. Engerlingen bestrijden doe ik persoonlijk altijd door aaltjes in te zetten. Aaltjes voeden zich namelijk met de larven van Engerlingen en dringen hun lichaam binnen. Door er al vroeg bij te zijn voorkom je dat de Engerlingen een ware plaag in de tuin vormen. Aaltjes zijn niet schadelijk voor mens, dier of milieu en daarom het ideale middel om in te zetten! 

Kippenluis aanpakken doe je effectief door roofmijten in te zetten 

Net als Engerlingen kunnen bloedluizen een hoop schade aanrichten. Zij het dat kippenluis op dieren voorkomt en niet op gewassen. Kippenluis wordt ook wel bloedluis genoemd en valt onder de familie van de parasiet. Kippenluis voedt zich met het bloed van dieren waaronder vogels en reptielen. Kippenluis, of bloedmijt, is vooral 's nachts actief en verschuilt zich in gaten en kieren van een kippenhok. Kippenluis bestrijden kan op verschillende manieren, maar de meest effectieve manier is door roofmijten uit te zetten. Roofmijten zijn de natuurlijke vijanden van bloedluis en voeden zich ermee. Roofmijten zijn niet schadelijk voor bijvoorbeeld kippen, maar zijn wel actieve bestrijders van kippenluis. Zelf heb ik ook kippen in mijn tuin en af en toe steekt bloedluis weer de kop op. Doordat ik hier scherp op ben kan ik op tijd roofmijt uitzetten. Dit is nodig omdat kippen ziek kunnen worden van kippenluis en bloedarmoede op kunnen lopen. Wees dus alert en vraag mensen om je heen om tips! Ik hoop dat je iets aan bovenstaande tips hebt gehad! 

Waarom afval scheiden als MKB’er niet moeilijk en duur hoeft te zijn.

0

Als MKB’er valt er veel te regelen en zo ook het afval. Wanneer je niet zoveel afval produceert kun je dit vaak laten ophalen door de gemeente, weet wel dat er reinigingsrecht wordt ontleend aan jou bedrijf. Echter, veel bedrijven produceren natuurlijk veel meer afval dan een gemiddeld huishouden en misschien hoort jouw bedrijf daar ook bij. In dat geval kunnen de kosten flink oplopen, zelfs dusdanig hoog dat het niet meer leuk is en je toch liever opzoek gaat naar alternatieven. Zo maken veel MKB’ers gebruik van een particuliere dienst waarbij zij een abonnement hebben afgesloten met een instantie die voor hun het afval ophaalt en regelt. Ook kun je ervoor kiezen om samen met meerdere ondernemers het afval te regelen, dit vergt alleen wel heel veel organisatorische geregel. Lees hier waarom je voor een particuliere dienst zou moeten kiezen.

Kies wat bij jou past.

De meeste particuliere organisaties bieden zoveel opties dat je de ophaaldienst exact op jouw wensen kunt aanpassen. Zo kun je aangeven wat voor soort afval het bedrijf voornamelijk heeft en kunt je op basis daarvan de juiste afvalcontainer kiezen. Verder kun je aangeven hoeveel afval het bedrijf produceert en op basis daarvan hoe vaak je het opgehaald wilt hebben, aantal vuilniszakken voor de container of de grote van de container. Ook kun je met je abonnement aangeven voor hoelang je het contract wilt aangaan. Vanzelfsprekend is een contract dat voor een langere periode is afgesloten natuurlijk iets goedkoper dan eentje van een iets kortere duur.

Hoe werkt het?

Het klinkt natuurlijk hartstikke handig, maar hoe werkt het dan eigenlijk? Ook gewoon heel simpel. Zo kun je via het internet al heel makkelijk een abonnement afsluiten. Zoek via de webbrowser MKB-afval op en je vind er meteen een aantal. Zorg er wel voor dat dit een geregistreerde instelling is. Je kunt heel makkelijk via de websites van de organisaties aangeven wat voor soort afval je produceert en zij zullen weten wat het beste zal passen. Je hoeft dan alleen nog maar op bevestigen te klikken en het is geregeld. Bij twijfel kun je natuurlijk altijd even bellen en zal je met iemand spreken die precies kan vertellen wat je moet doen. Op basis van wat er is aangevraagd zal er ook meteen een kostenplaatje gemaakt worden, deze zal in de meeste gevallen goedkoper uitvallen dan die van de gemeente en zal veel minder geregel kosten.

 

Mocht je zelf nog tips hebben voor het afval scheiden als MKB’er mag je altijd je tips onderin achterlaten!

De juiste pallets kopen

0

Voor het verplaatsen en opslaan van je goederen, is een pallet een geliefd transportmiddel. Pallets van hetzelfde formaat zijn makkelijk te stapelen, waardoor de ruimte in een opslag efficiënt benut kan worden. Ze zijn verkrijgbaar in verschillen in afmeting, uitvoering, draagvermogen en materiaal. Precies zodat je voor jouw lading de perfecte pallets kan gebruiken. Maar hoe kies je nu de juiste pallets?

Algemene aandachtspunten

De European Pallet Association, aangeduid met EPAL of EUR, is de organisatie die de kwaliteit van pallets waarborgt. Hierdoor weet je zeker dat je lading op de juiste manier opgeslagen en vervoerd wordt. Pallets worden veelal verplaatst met een pompwagen. Aan de lange zijde van de meeste pallets zitten twee inkepingen, waar de vork van de pompwagen ingestoken kan worden en op die manier verplaatst wordt. Sommige pallets hebben ook insteken aan de korte zijde, waardoor deze pallets op twee manieren getransporteerd kunnen worden. Bij de keuze voor de juiste pallet kan je dus rekening houden met het logo en de inkepingen. Op basis van het soort producten dat je wil vervoeren, selecteer je het materiaal waar de pallet van is gemaakt. De belangrijkste verschillen tussen pallets van hout of kunststof is dat houten pallets goedkoper zijn en kunststoffen pallets een langere levensduur hebben. Maar laten we de verschillen in materiaal preciezer bekijken, zodat de keuze voor de juiste pallet nog makkelijker gemaakt kan worden.

Hout

Ga je houten pallets kopen, dan heb je robuuste transportmiddelen tot je beschikking. Ze geven je lading een perfecte stabiliteit. Tevens kunnen ze een hoge draagkracht aan. Ze zijn geschikt voor alle bedrijfssectoren, vanwege de natuurlijke anti-slip-eigenschap van het materiaal. Let op dat je verschillende soorten kan kopen. Zo zijn er display-pallets die ideaal zijn om producten direct in de winkel te presenteren. Daarnaast heb je de eenmalige pallets en ruilpallets. De eenmalige zijn hooguit enkele keren te gebruiken. Ze worden met name gebruikt voor goedkope levering. De houten ruilpallets gaan twee tot drie jaar mee.

Kunststof

Het voordeel van kunststoffen pallets is dat ze afwasbaar zijn en daardoor hygiënischer dan houten pallets. Daarbij hebben ze vaak een nog hogere draagkracht dan houten pallets. Tot slot zijn ze duurzaam, want ze gaan doorgaans meer dan tien jaar mee. Hierdoor verminderen ze het gebruik in grondstoffen. Binnen de kunststoffen pallets zijn er de hygiëne pallets die specifiek in de voedselindustrie worden gebruikt.

Houtvezel

Ook heb je nog de houtvezel pallets. Deze zijn aantrekkelijk, omdat ze de voordeligste palletoplossing zijn. Ze zijn bestand tegen gigantische temperatuurschommelingen (van -20 tot +120° Celsius). Daarnaast zijn ze veilig in gebruik, want er zitten geen scherpe hoeken aan en geen spijkers of splinters in het materiaal. Tot slot is door de gesloten bodem je lading goed beschermd tegen opspattend vuil en opstijgend vocht.

Hoe kan ik hier het beste mee omgaan?

0

Momenteel ben ik student en loop ik stage bij een veehouderij in Zeeland. Ik vervoer het eten van de dieren en ik werk ook op zondag als ik de koeien buiten moet zetten. Het is veelzijdig werk en er gebeurt elke dag wel wat anders. Mijn stagebegeleider liet mij met een aanhangwagen rijden en dit ging nog maar net goed. Mijn begeleider adviseerde mij om wat dieper onderzoek te doen over de aanhangwagen zodat ik zorgvuldiger en beter mee om kan gaan.

Wat is een aanhangwagen?

Een aanhangwagen of ook wel een aanhanger genoemd is een wagen die achter een voertuig kan worden gekoppeld aan de trekhaak. Mijn stagebegeleider wilde dat ik van het dorp iets ging ophalen waar dus een aanhangwagen voor nodig is. Wel een kleine, omdat ik geen rijbewijs heb voor een grotere. De kleine kan 750 kg inclusief laadvermogen dragen, als ik daarboven zou zitten zou ik een apart rijbewijs nodig moeten hebben. Dit was gelukkig niet het geval. Toen mijn stagebegeleider een aanhangwagen ging kopen, ging hij op zoek naar een plateauwagen met een vlakke laadvloer zonder opstaande randen.

Wat is belangrijk om te weten?

Er zijn verschillende soorten aanhangwagens, zo heb je bijvoorbeeld een bakwagen aanhangwagen, open laadbak aanhangwagen, autotransporter aanhangwagen en een kipper aanhangwagen. Mijn stagebegeleider rijdt momenteel met een open laadbak aanhangwagen. Er zijn ook verschillende soorten merken die allen een verschillende goede kwaliteit hebben. Zo heb je bijvoorbeeld het merk Hapert, Krone, Tijhof of Anssems. Bij het aanschaffen van een aanhangwagen kan het natuurlijk erg in de prijs verschillen, dit hangt vooral af van de grootte, merk en het bouwjaar. Wil je er een met ABS, luchtvering en een laadklep? Dit is belangrijk om uit te zoeken voor dat je een aanhangwagen gaat aanschaffen.

Voor- en nadelen

Ik ging het voor mijzelf op een rijtje zetten. De voor- en nadelen. De voordelen van een autonome aanhangwagen zijn dat hij een hoog laadvermogen heeft, stabiel is bij het rijden en een toegestane maximumlengte langer dan de trekker-opleggercombinatie heeft. Het nadeel is wel dat het erg duur is om aan te schaffen. Maar dan heb je wel wat. De middenasaanhangwagen wordt via zijn dissel aan de trekhaak of vangmuilkoppeling van een wagen gekoppeld. Het voordeel van deze aanhangwagen is dat hij meer laadruimte heeft dan bij een trekker-opleggercombinatie en hij is gemakkelijk achteruit te rijden. Dit zou zeker het grootste voordeel voor mij zijn. Alleen onder sommige omstandigheden kan de aanhanger gaan wippen en instabiel worden.

Ik ben veel wijzer geworden door onderzoek te doen en ik ben ervan overtuigd dat tijdens het rijden ik de volgende keer veel bewuster ben van waar een aanhangwagen voor dient.

Isoleer je huis en uitbouw alleen met het beste isolatiemateriaal.

0

Goede isolatie in je huis is van groot belang. Het houdt de warmte buiten in de zomer, en de warmte binnen in de winter. Goede isolatie zorgt ervoor dat wanneer je in de winter je verwarming aanzet om een aangename temperatuur te krijgen binnen, je diezelfde warmte niet meteen kwijt bent. Hierdoor hoef je minder hard te stoken dan wanneer er geen isolatie in je muren zit. En van het geld dat je daarmee bespaard kun je leuke dingen met je gezin of vrienden doen. Om de juiste isolatie in je huis te hebben geef ik in deze blog wat tips vanuit mijn eigen ervaring als ZZP’er

Isolatie bij een uitbouw.

Het plaatsen van isolatie gebeurd meestal bij een uitbouw en zul je niet zo snel opnieuw doen door je hele huis. Het is vaak ook niet nodig omdat goede isolatie 75 jaar mee kan gaan. Maar als je een uitbouw wilt laten plaatsen bij je huis dan komt isolatie wel aan de beurt want ook dat stukje muur wil je natuurlijk goed isoleren. Het is daarom belangrijk om juiste isolatiematerialen te gebruiken zodat je in de winter geen warmte verliest en in de zomer alles lekker koel blijft. Daarnaast zorgt het juiste materiaal ervoor dat je in principe voor de rest van je leven niet naar om hoeft te kijken.

Steenwol.

Wanneer het aankomt op de isolatie is er eigenlijk maar een merk welke al heel wat jaartjes kwalitatieve isolatie materialen produceert, namelijk Rockwool. Het is persoonlijk ook mijn favoriete merk steenwol Ik zeg steenwol omdat steenwol de basis is van de isolatiematerialen die ze maken. Het is ooit op Hawaï ontdekt en daarna in Denemarken voor het eerst geproduceerd. Steenwol is een vulkanisch materiaal wat zeer brandbestendig is. 

Als zzp’er wil je de beste isolatiematerialen voor elke klus, daarom bestel ik mijn materialen en gereedschap altijd op bouwmaat.nl. Je kunt het online bestellen en dan wordt het op een afgesproken dag en tijd op jouw klus afgeleverd, hoef je dus niet zelf heen en weer te rijden en die tijd besteden aan de klus zelf.

Je kind niet naar buiten laten gaan zonder goede zonnebril.

0

Mijn kind gaat de deur niet uit zonder zonnebril op als de zon schijnt. Dit hebben we zo afgesproken omdat de ogen van kinderen op jonge leeftijd nog ontzettend kwetsbaar zijn. Je wilt dus niet dat jij op je geweten hebt dat je kind op latere leeftijd problemen krijgt met zijn of haar ogen omdat ze die zonnebril nooit op deden als ze buiten gingen spelen. Een lekker dagje in het pretpark of naar het strand gebeuren ook niet zonder zonnebril. Het staat in hetzelfde rijtje als de zonnebrand die je kinderen ook beschermen tegen de UV stralen waardoor ze geen huidproblemen krijgen op latere leeftijd. Veel mensen denken er niet meteen aan maar ik hoop dat erover te schrijven en het belang ervan aan te geven mensen dit wel als normaal gaan zien.

Waarom een zonnebril.

Een goede zonnebril beschermt je ogen tegen de UV straling van de zon. Deze kan schade aan je ogen brengen als je je ogen niet op de juiste manier beschermt tegen deze straling. Het hoeft geen probleem te zijn waar je meteen last van krijgt, maar als je zelden een zonnebril draagt kan het veroorzaken dat je op latere leeftijd een bril moet gaan dragen omdat je ogen zijn aangetast. En dat willen we natuurlijk het liefste niet. Een goede zonnebril met de juiste bescherming helpt hiertegen. Zorg er dan ook voor dat je een zonnebril koopt met de juiste keurmerken erop. Koop je namelijk een (veelal) goedkopere zonnebril zonder deze keurmerken, dan geeft deze vaak ook niet de bescherming tegen de UV straling die je nodig hebt. Dan heb je bijna hetzelfde effect als wanneer je zonder zonnebril in de zon loopt.

Zonnebrillen voor kinderen.

Dat het voor kinderen nog belangrijker is met de juiste bescherming de deur uit te gaan is voor veel mensen nog niet helemaal helder. Ofwel ze weten het misschien wel maar laten de kinderen vrij zelf te kiezen, of ze zijn zich er niet van bewust. Dat een kind er zelf niet snel voor zal kiezen een zonnebril te dragen als ze deur uit gaan lijkt me logisch want ja, het zit niet heel lekker als je actief aan het spelen bent. Als je gaat rennen valt hij steeds af, en als je in de bosjes aan het banjeren bent blijft hij nog wel eens achter een tak hangen. Nee als kind denk je niet meteen aan het opdoen van een zonnebril. De kinderzonnebrillen zijn er in vrolijke felle kleuren maar je hebt ze ook in de stijl van de volwassenere zonnebrillen. Het is net wat je kind leuk vind om te dragen, maar zorg er altijd voor dat je een kinder zonnebril koopt met de juiste bescherming. Op Charlietemple.com kun je hele leuke kinderzonnebrillen kopen met de juiste UV bescherming.

Mannenschoenen

0

Ze zeggen dat een goed setje kleding de man maakt. Daar ben ik het zeker mee eens. Maar zonder een goed paar schoenen onder de outfit is het ook niet helemaal af. Elke man hoort een aantal goede schoenen te hebben voor verschillende gelegenheden. Voor de een is dit een setje nette schoenen en voor de ander is dit een hippe sneaker. Designer sneakers worden steeds populairder, vooral onder de jongeren. Designer sneakers zijn meestal niet de goedkoopste maar zijn meestal wel kwalitatief erg goed.

Casual schoenen

Het is belangrijk dat elke man minimaal één paar casual schoenen in zijn kast heeft liggen. Dit kan van alles zijn, een paar sneakers, een paar veterschoenen of gewoon makkelijke instappertjes. Ze moeten er natuurlijk trendy uitzien maar ze moeten ook goed aan de voet zitten. Het is belangrijk dat de schoen goed past, dat de schoen goed tegen de weersomstandigheden kan en dat de schoen lekker loopt. Tegenwoordig doen ook veel mannen moeite voor designer schoenen. Verschillende merken zoals Mason Garments, Balenciaga of Chanel zijn hier voorbeelden van. Deze merken hebben al verschillende sneakers uitgebracht die erg gewild zijn. Vooral de grove platform sneakers zijn erg gewild. Mason Garments dames of Mason Garments heren zijn erg populair. Deze schoenen zijn dus voor zowel mannen als vrouwen. Het zijn kwalitatief goede sneakers en zijn gemaakt van kalfsleer. Vandaar dat ze ook in het wat hogere prijsklassement zitten. Je kunt de schoenen herkennen aan het gekleurde logo aan de achterkant van de schoen. Ze zijn er in verschillende kleuren en maten waardoor er voor iedereen wel wat leuks bij zit waarschijnlijk.

Heren laarsjes

Wat nu ook helemaal hip is voor de mannen zijn de enkelboots. Dit zijn stoere laarsjes, meestal van leer gemaakt, die tot net boven de enkel komen. Soms zie je ze met een elastieken band aan de zijkant als detail. Je kunt ze overal bij combineren. Bij een stoere spijkerbroek met daarboven een leuk overhemd. Met een chique pantalon en dan daarboven een leuke trui, het kan allemaal. Bij Van Bommel heb je de laarsjes in allerlei verschillende kleuren en maten. Op de site zie je ze bijvoorbeeld in het donkerblauw, in het bruin of in het zwart. Veel mannen moeten nog wennen aan de laarsjes want de meeste vinden het alleen iets voor vrouwen. Dat is zeker niet waar, de laarsjes zullen ook steeds meer te zien zijn bij mannen.

Verschillende feestideeën

0

Wil jij graag een feestje geven, maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Lees dan deze blog. Wij van Kennis BV hebben veel kennis van zaken, zo ook van het organiseren van feestjes. We vertellen je graag wat meer over de verschillende soorten feesten die je kunt geven.

Verjaardag

Een verjaardagsfeest is misschien wel het meest bekende feest. Iedereen is namelijk elk jaar weer opnieuw aan de beurt. Een verjaardagsfeestje kun je zo groot of zo klein uitpakken als je maar wilt. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om je nieuwe levensjaar niet in te luiden met een feestje, maar daar gaan we nu even niet van uit. De meest standaard wijze om een verjaardag te vieren is toch wel de zogenoemde ‘kringverjaardag’. Nederlanders zijn erg goed in het organiseren van zulke feestjes. Je nodigt daarvoor al je familie en vrienden uit, zorgt dat er genoeg stoelen bijgezet kunnen worden en zit met z’n allen in een kring. Gedurende de dag eet je taart, worden er hapjes rondgedeeld en drink je er een biertje bij. Wil je een verjaardagsfeest naar een hoger niveau tillen? Denk dan bijvoorbeeld aan het geven van een tuinfeest of het afhuren van een leuke locatie. Dit kan een zaaltje in de buurt zijn of misschien wel een actieve plek zoals een bowlingcentrum of een lasergame terrein. 

Voor de echte party-liefhebbers raden wij aan om een ‘sta-verjaardag’ te organiseren. Geen stoelen in een kring, maar juist al het meubilair de deur uit! Huur een DJ en wat leuke lampen of laat je neefje de Spotify playlist bedienen. Drankje in de hand, voeten van de vloer en dansen maar.

Bedrijfsfeest

Een bedrijfsfeest is iets waar niet iedereen even bekend mee is. Bedrijfsfeesten zijn namelijk erg afhankelijk van de cultuur van het bedrijf waar je werkt. Bij sommige bedrijven is het vaste prik: meerdere keren per jaar wordt er een groots feest georganiseerd. Andere bedrijven geven misschien enkel een jaarlijkse borrel of komen op een meer formele wijze bij elkaar. Hoe dan ook, het is zeker aan te raden om eens naar deze optie te gaan kijken en een traditie te starten binnen jouw organisatie. Niets is zo leuk als met je collega’s in informele sfeer samen te komen, te dansen en te drinken. 

Dit type feest kun je organiseren in het eigen pand, in een kroeg of restaurant, maar er zijn ook bedrijven die een geheel eigen festival organiseren. Zo zie je maar weer, voor elk soort feest zijn de mogelijkheden onbeperkt!

Aaltjes tegen slakken het bestaat echt

0

We zitten weer midden in het voorjaar en doordat we veel thuis zijn komen we ook aanzienlijk vaker in onze tuin. Het is niet voor niets dat de tuincentra in deze tijden mega omzetten draaien. Bij een mooie tuin hoort ook goed onderhoud. En de meeste van ons doen dat het liefst op een milieuvriendelijke manier als het bijvoorbeeld gaat om het bestrijden van ongedierte. Eén van die ongedierte waar we nog weleens last van hebben zijn slakken. Vooral de naaktslakken kunnen behoorlijke schade aanrichten aan onze schtitterende beplanting in de tuin. Aaltjes tegen slakken is een beproefde milieuvriendelijke manier om naaktslakken te bestrijden. Hoe dat precies werkt? In dit blog vertellen we er meer over.

Hoe werkt het

Aaltjes leven net zoals naaktslakken in de grond. Kwekers zetten deze beestjes al jarenlang in met veel succes. Hierdoor zie je dat deze manier van bestrijden ook steeds meer in particuliere tuinen voorkomt. Naast dat het milieuvriendelijker is dan slakkenkorrels is het ook nog eens effectiever. Het overgrote deel van de naaktslakken leeft namelijk onder de grond en daar komen de meeste slakkenkorrels niet. Als u aaltjes gaat inzetten is dit een kwestie van deze over de grond uitstrooien. Ze zullen daarna zelf de grond in gaan en op zoek gaan naar voedsel. Naaktslakken dus. De aaltjes zullen op zoek gaan naar naaktslakken en deze binnentreden. Ze laten in de naaktslak bacterieën achter die er uiteindelijk voor zorgen dat de naaktslak niet meer gaat eten. Op dat moment richten ze al geen schade meer aan in de tuin. Uiteindelijk zullen de naaktslakken ook sterven. Bij een slakkenplaag moet je er wel vroeg bij zijn. Bij te grote naakslakken kunnen de aaltjes te weinig schade aanrichten om ze uit te schakelen.

Waar en hoeveel moet ik er kopen?

Vaak kun je de aaltjes kopen per pak. Deze worden ook wel nematoden genoemd. Advies is om per m2 500.000 nematoden te gebruiken. In de meeste verpakkingen zitter er rond de 12 miljoen. Een plek waar je eens zou kunnen kijken voor deze aaltjes is https://www.biobestrijding.nl/. Als je deze aaltjes koopt is het aan te raden om deze snel in te zetten. Meestal blijven ze niet heel lang houdbaar als je ze eenmaal thuis ontvangen hebt. Als je ze toch even moet bewaren dan is dat verstandig om dat op een koele plek te doen.

Spiegeltje spiegeltje aan de wand…

0

Ontdekt

Geef maar eerlijk toe: het is de droom van menig vrouw. Je loopt door de Kalverstraat, in je spijkerbroek, je leren jasje, zonnebril op en je haar met een bandana naar achter. Je zwarte leren laarsjes kleuren perfect bij je jasje en het simpele witte t-shirt maakt je look helemaal casual. Je flaneert een stuk verder en opeens word je door iemand aangesproken: of je model bent en zo nee, of je dit zou willen worden. Ik geloofde mijn oren niet toen dit me werkelijk overkwam een paar maanden geleden. Ik stamelde iets dat het me best leuk leek maar ik er nooit serieus over na had gedacht en voor ik het wist had ik een visitekaartje in mijn hand van deze scout. Ik belde een paar dagen later en kreeg mijn eerste tekstsoort van hem. We besloten eens te kijken of het wat ging worden en sindsdien heb ik naast mijn baan een carrière als model. Het is nog niet voldoende om werkelijk van rond te komen en ik vraag me af of het dat ooit gaat worden, maar vooralsnog is het een lekkere bijverdienste en vind ik het leuk om te doen. Ik mag mooie kleding aan van het nieuwe seizoen, wordt gevraagd  voor gave feestjes en heb soms zelfs een tripje naar het buitenland.

Oefenen

Mensen vragen me wel vaak hoe ze er zelf voor kunnen zorgen dat ze ook model kunnen worden. Ik moet zeggen dat ik dat eerlijk gezegd niet zo goed weet. Het is mij echt overkomen en het was in feite toeval dat ik door deze man op straat werd aangesproken. Wat je natuurlijk zou kunnen doen is het sturen van je foto’s naar verschillende castingbureaus om te zien of ze interesse in je hebben. Ik raad je wel aan om vooraf te oefenen op je modellenposes en looks. Je uiterlijk heb je misschien mee, maar het is goed om van te voren te weten wat poses zijn die je goed staan en hoe je jezelf het beste op de foto kan krijgen. Ik wist dit namelijk niet van mezelf en merkte dat ik daar de eerste keren flink wat moeite mee had. Het scheelt enorm als je dit al kan, want zo kan je jezelf optimaal profileren op je eerste uitnodiging. Om te oefenen besloot ik even geleden: ik ga een spiegel bestellen. Glassby heeft hier allemaal soorten voor, en vooral de ronde vind ik erg mooi om de houding voor close-ups op te oefenen. Zo kom je er wel!

Niet meer uitstellen, maar afmaken

0

Je kent het wel, je doet een klusje en je stelt de rest uit voor de andere keer. Ik was er klaar mee. Ik heb geen excuus meer in deze tijd, behalve het feit dat ik verschrikkelijk onhandig ben, maar ja mijn vrouw gaat het ook niet doen dus uiteindelijk ontkom ik er niet aan. Ik besloot wat handige Harry’s op te bellen die gelukkig wel twee rechterhanden hebben. Ik vroeg ze of ze een dagje wouden komen helpen klussen tegen een leuke vergoeding en een lekkere pan spaghetti in de avond. Daar zeiden ze natuurlijk geen nee tegen.

Aan het werk

Ondertussen was ik aan het bedenken wat ik eigenlijk wou doen. Er is zoveel wat moet gebeuren. De dakgoot moet geschilderd worden, de tuin is een oerwoud en de vloeren kraken binnen want die liggen er al een jaar of 15. Daar kunnen ze mooi mee helpen. Ik ben gaan googelen en via De Laminaat Expert ben ik op een mooi vloertje terecht gekomen. De zaterdagochtend was gevallen en de mannen stonden voor de deur. Ik heb ze hartelijk verwelkomt met een kop koffie en we zijn aan de slag gegaan. Ik heb besloten de tuin maar te laten voor wat het is. Ondanks dat ik geen groene vingers heb kan ik dit zelf wel doen. Laten we de tijd nuttig besteden nu de mannen hier zijn. We besloten het werk te verdelen. Er was 1 iemand aan het werk met de dakgoot en de rest is begonnen met het leggen van de nieuwe vloer. Even spullen naar buiten en beginnen met de ondervloer.

Tevreden met het resultaat

Het dakgootje was sneller klaar dan verwacht dus uiteindelijk zijn we met ze drieën bezig geweest om het vloertje te leggen. Ze zeggen vele handen maken licht werk en dat is maar weer eens gebleken. Toen de derde persoon was bijgesprongen was een groot gedeelte van de vloer al gelegd. Het grootste deel van de tijd zijn we bezig geweest met het op maat maken van de ondervloer. Zodra de eerste plank laminaat ligt kan je snel doorwerken. Het wordt vervelend als je bij die hoekjes komt. Gelukkig had ik daar mijn maten voor ingeschakeld en die hebben het mooi opgelost. Even wat plintjes erop en klaar is kees. Uiteindelijk ben ik zeer tevreden met het resultaat. Tijd voor de spaghetti dus en ondertussen bedenken wanneer ik de tuin ga doen.