Home Blog

De juiste pallets kopen

0

Voor het verplaatsen en opslaan van je goederen, is een pallet een geliefd transportmiddel. Pallets van hetzelfde formaat zijn makkelijk te stapelen, waardoor de ruimte in een opslag efficiënt benut kan worden. Ze zijn verkrijgbaar in verschillen in afmeting, uitvoering, draagvermogen en materiaal. Precies zodat je voor jouw lading de perfecte pallets kan gebruiken. Maar hoe kies je nu de juiste pallets?

Algemene aandachtspunten

De European Pallet Association, aangeduid met EPAL of EUR, is de organisatie die de kwaliteit van pallets waarborgt. Hierdoor weet je zeker dat je lading op de juiste manier opgeslagen en vervoerd wordt. Pallets worden veelal verplaatst met een pompwagen. Aan de lange zijde van de meeste pallets zitten twee inkepingen, waar de vork van de pompwagen ingestoken kan worden en op die manier verplaatst wordt. Sommige pallets hebben ook insteken aan de korte zijde, waardoor deze pallets op twee manieren getransporteerd kunnen worden. Bij de keuze voor de juiste pallet kan je dus rekening houden met het logo en de inkepingen. Op basis van het soort producten dat je wil vervoeren, selecteer je het materiaal waar de pallet van is gemaakt. De belangrijkste verschillen tussen pallets van hout of kunststof is dat houten pallets goedkoper zijn en kunststoffen pallets een langere levensduur hebben. Maar laten we de verschillen in materiaal preciezer bekijken, zodat de keuze voor de juiste pallet nog makkelijker gemaakt kan worden.

Hout

Ga je houten pallets kopen, dan heb je robuuste transportmiddelen tot je beschikking. Ze geven je lading een perfecte stabiliteit. Tevens kunnen ze een hoge draagkracht aan. Ze zijn geschikt voor alle bedrijfssectoren, vanwege de natuurlijke anti-slip-eigenschap van het materiaal. Let op dat je verschillende soorten kan kopen. Zo zijn er display-pallets die ideaal zijn om producten direct in de winkel te presenteren. Daarnaast heb je de eenmalige pallets en ruilpallets. De eenmalige zijn hooguit enkele keren te gebruiken. Ze worden met name gebruikt voor goedkope levering. De houten ruilpallets gaan twee tot drie jaar mee.

Kunststof

Het voordeel van kunststoffen pallets is dat ze afwasbaar zijn en daardoor hygiënischer dan houten pallets. Daarbij hebben ze vaak een nog hogere draagkracht dan houten pallets. Tot slot zijn ze duurzaam, want ze gaan doorgaans meer dan tien jaar mee. Hierdoor verminderen ze het gebruik in grondstoffen. Binnen de kunststoffen pallets zijn er de hygiëne pallets die specifiek in de voedselindustrie worden gebruikt.

Houtvezel

Ook heb je nog de houtvezel pallets. Deze zijn aantrekkelijk, omdat ze de voordeligste palletoplossing zijn. Ze zijn bestand tegen gigantische temperatuurschommelingen (van -20 tot +120° Celsius). Daarnaast zijn ze veilig in gebruik, want er zitten geen scherpe hoeken aan en geen spijkers of splinters in het materiaal. Tot slot is door de gesloten bodem je lading goed beschermd tegen opspattend vuil en opstijgend vocht.

Hoe kan ik hier het beste mee omgaan?

0

Momenteel ben ik student en loop ik stage bij een veehouderij in Zeeland. Ik vervoer het eten van de dieren en ik werk ook op zondag als ik de koeien buiten moet zetten. Het is veelzijdig werk en er gebeurt elke dag wel wat anders. Mijn stagebegeleider liet mij met een aanhangwagen rijden en dit ging nog maar net goed. Mijn begeleider adviseerde mij om wat dieper onderzoek te doen over de aanhangwagen zodat ik zorgvuldiger en beter mee om kan gaan.

Wat is een aanhangwagen?

Een aanhangwagen of ook wel een aanhanger genoemd is een wagen die achter een voertuig kan worden gekoppeld aan de trekhaak. Mijn stagebegeleider wilde dat ik van het dorp iets ging ophalen waar dus een aanhangwagen voor nodig is. Wel een kleine, omdat ik geen rijbewijs heb voor een grotere. De kleine kan 750 kg inclusief laadvermogen dragen, als ik daarboven zou zitten zou ik een apart rijbewijs nodig moeten hebben. Dit was gelukkig niet het geval. Toen mijn stagebegeleider een aanhangwagen ging kopen, ging hij op zoek naar een plateauwagen met een vlakke laadvloer zonder opstaande randen.

Wat is belangrijk om te weten?

Er zijn verschillende soorten aanhangwagens, zo heb je bijvoorbeeld een bakwagen aanhangwagen, open laadbak aanhangwagen, autotransporter aanhangwagen en een kipper aanhangwagen. Mijn stagebegeleider rijdt momenteel met een open laadbak aanhangwagen. Er zijn ook verschillende soorten merken die allen een verschillende goede kwaliteit hebben. Zo heb je bijvoorbeeld het merk Hapert, Krone, Tijhof of Anssems. Bij het aanschaffen van een aanhangwagen kan het natuurlijk erg in de prijs verschillen, dit hangt vooral af van de grootte, merk en het bouwjaar. Wil je er een met ABS, luchtvering en een laadklep? Dit is belangrijk om uit te zoeken voor dat je een aanhangwagen gaat aanschaffen.

Voor- en nadelen

Ik ging het voor mijzelf op een rijtje zetten. De voor- en nadelen. De voordelen van een autonome aanhangwagen zijn dat hij een hoog laadvermogen heeft, stabiel is bij het rijden en een toegestane maximumlengte langer dan de trekker-opleggercombinatie heeft. Het nadeel is wel dat het erg duur is om aan te schaffen. Maar dan heb je wel wat. De middenasaanhangwagen wordt via zijn dissel aan de trekhaak of vangmuilkoppeling van een wagen gekoppeld. Het voordeel van deze aanhangwagen is dat hij meer laadruimte heeft dan bij een trekker-opleggercombinatie en hij is gemakkelijk achteruit te rijden. Dit zou zeker het grootste voordeel voor mij zijn. Alleen onder sommige omstandigheden kan de aanhanger gaan wippen en instabiel worden.

Ik ben veel wijzer geworden door onderzoek te doen en ik ben ervan overtuigd dat tijdens het rijden ik de volgende keer veel bewuster ben van waar een aanhangwagen voor dient.

Isoleer je huis en uitbouw alleen met het beste isolatiemateriaal.

0

Goede isolatie in je huis is van groot belang. Het houdt de warmte buiten in de zomer, en de warmte binnen in de winter. Goede isolatie zorgt ervoor dat wanneer je in de winter je verwarming aanzet om een aangename temperatuur te krijgen binnen, je diezelfde warmte niet meteen kwijt bent. Hierdoor hoef je minder hard te stoken dan wanneer er geen isolatie in je muren zit. En van het geld dat je daarmee bespaard kun je leuke dingen met je gezin of vrienden doen. Om de juiste isolatie in je huis te hebben geef ik in deze blog wat tips vanuit mijn eigen ervaring als ZZP’er

Isolatie bij een uitbouw.

Het plaatsen van isolatie gebeurd meestal bij een uitbouw en zul je niet zo snel opnieuw doen door je hele huis. Het is vaak ook niet nodig omdat goede isolatie 75 jaar mee kan gaan. Maar als je een uitbouw wilt laten plaatsen bij je huis dan komt isolatie wel aan de beurt want ook dat stukje muur wil je natuurlijk goed isoleren. Het is daarom belangrijk om juiste isolatiematerialen te gebruiken zodat je in de winter geen warmte verliest en in de zomer alles lekker koel blijft. Daarnaast zorgt het juiste materiaal ervoor dat je in principe voor de rest van je leven niet naar om hoeft te kijken.

Steenwol.

Wanneer het aankomt op de isolatie is er eigenlijk maar een merk welke al heel wat jaartjes kwalitatieve isolatie materialen produceert, namelijk Rockwool. Het is persoonlijk ook mijn favoriete merk steenwol Ik zeg steenwol omdat steenwol de basis is van de isolatiematerialen die ze maken. Het is ooit op Hawaï ontdekt en daarna in Denemarken voor het eerst geproduceerd. Steenwol is een vulkanisch materiaal wat zeer brandbestendig is. 

Als zzp’er wil je de beste isolatiematerialen voor elke klus, daarom bestel ik mijn materialen en gereedschap altijd op bouwmaat.nl. Je kunt het online bestellen en dan wordt het op een afgesproken dag en tijd op jouw klus afgeleverd, hoef je dus niet zelf heen en weer te rijden en die tijd besteden aan de klus zelf.

Je kind niet naar buiten laten gaan zonder goede zonnebril.

0

Mijn kind gaat de deur niet uit zonder zonnebril op als de zon schijnt. Dit hebben we zo afgesproken omdat de ogen van kinderen op jonge leeftijd nog ontzettend kwetsbaar zijn. Je wilt dus niet dat jij op je geweten hebt dat je kind op latere leeftijd problemen krijgt met zijn of haar ogen omdat ze die zonnebril nooit op deden als ze buiten gingen spelen. Een lekker dagje in het pretpark of naar het strand gebeuren ook niet zonder zonnebril. Het staat in hetzelfde rijtje als de zonnebrand die je kinderen ook beschermen tegen de UV stralen waardoor ze geen huidproblemen krijgen op latere leeftijd. Veel mensen denken er niet meteen aan maar ik hoop dat erover te schrijven en het belang ervan aan te geven mensen dit wel als normaal gaan zien.

Waarom een zonnebril.

Een goede zonnebril beschermt je ogen tegen de UV straling van de zon. Deze kan schade aan je ogen brengen als je je ogen niet op de juiste manier beschermt tegen deze straling. Het hoeft geen probleem te zijn waar je meteen last van krijgt, maar als je zelden een zonnebril draagt kan het veroorzaken dat je op latere leeftijd een bril moet gaan dragen omdat je ogen zijn aangetast. En dat willen we natuurlijk het liefste niet. Een goede zonnebril met de juiste bescherming helpt hiertegen. Zorg er dan ook voor dat je een zonnebril koopt met de juiste keurmerken erop. Koop je namelijk een (veelal) goedkopere zonnebril zonder deze keurmerken, dan geeft deze vaak ook niet de bescherming tegen de UV straling die je nodig hebt. Dan heb je bijna hetzelfde effect als wanneer je zonder zonnebril in de zon loopt.

Zonnebrillen voor kinderen.

Dat het voor kinderen nog belangrijker is met de juiste bescherming de deur uit te gaan is voor veel mensen nog niet helemaal helder. Ofwel ze weten het misschien wel maar laten de kinderen vrij zelf te kiezen, of ze zijn zich er niet van bewust. Dat een kind er zelf niet snel voor zal kiezen een zonnebril te dragen als ze deur uit gaan lijkt me logisch want ja, het zit niet heel lekker als je actief aan het spelen bent. Als je gaat rennen valt hij steeds af, en als je in de bosjes aan het banjeren bent blijft hij nog wel eens achter een tak hangen. Nee als kind denk je niet meteen aan het opdoen van een zonnebril. De kinderzonnebrillen zijn er in vrolijke felle kleuren maar je hebt ze ook in de stijl van de volwassenere zonnebrillen. Het is net wat je kind leuk vind om te dragen, maar zorg er altijd voor dat je een kinder zonnebril koopt met de juiste bescherming. Op Charlietemple.com kun je hele leuke kinderzonnebrillen kopen met de juiste UV bescherming.

Mannenschoenen

0

Ze zeggen dat een goed setje kleding de man maakt. Daar ben ik het zeker mee eens. Maar zonder een goed paar schoenen onder de outfit is het ook niet helemaal af. Elke man hoort een aantal goede schoenen te hebben voor verschillende gelegenheden. Voor de een is dit een setje nette schoenen en voor de ander is dit een hippe sneaker. Designer sneakers worden steeds populairder, vooral onder de jongeren. Designer sneakers zijn meestal niet de goedkoopste maar zijn meestal wel kwalitatief erg goed.

Casual schoenen

Het is belangrijk dat elke man minimaal één paar casual schoenen in zijn kast heeft liggen. Dit kan van alles zijn, een paar sneakers, een paar veterschoenen of gewoon makkelijke instappertjes. Ze moeten er natuurlijk trendy uitzien maar ze moeten ook goed aan de voet zitten. Het is belangrijk dat de schoen goed past, dat de schoen goed tegen de weersomstandigheden kan en dat de schoen lekker loopt. Tegenwoordig doen ook veel mannen moeite voor designer schoenen. Verschillende merken zoals Mason Garments, Balenciaga of Chanel zijn hier voorbeelden van. Deze merken hebben al verschillende sneakers uitgebracht die erg gewild zijn. Vooral de grove platform sneakers zijn erg gewild. Mason Garments dames of Mason Garments heren zijn erg populair. Deze schoenen zijn dus voor zowel mannen als vrouwen. Het zijn kwalitatief goede sneakers en zijn gemaakt van kalfsleer. Vandaar dat ze ook in het wat hogere prijsklassement zitten. Je kunt de schoenen herkennen aan het gekleurde logo aan de achterkant van de schoen. Ze zijn er in verschillende kleuren en maten waardoor er voor iedereen wel wat leuks bij zit waarschijnlijk.

Heren laarsjes

Wat nu ook helemaal hip is voor de mannen zijn de enkelboots. Dit zijn stoere laarsjes, meestal van leer gemaakt, die tot net boven de enkel komen. Soms zie je ze met een elastieken band aan de zijkant als detail. Je kunt ze overal bij combineren. Bij een stoere spijkerbroek met daarboven een leuk overhemd. Met een chique pantalon en dan daarboven een leuke trui, het kan allemaal. Bij Van Bommel heb je de laarsjes in allerlei verschillende kleuren en maten. Op de site zie je ze bijvoorbeeld in het donkerblauw, in het bruin of in het zwart. Veel mannen moeten nog wennen aan de laarsjes want de meeste vinden het alleen iets voor vrouwen. Dat is zeker niet waar, de laarsjes zullen ook steeds meer te zien zijn bij mannen.

Verschillende feestideeën

0

Wil jij graag een feestje geven, maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Lees dan deze blog. Wij van Kennis BV hebben veel kennis van zaken, zo ook van het organiseren van feestjes. We vertellen je graag wat meer over de verschillende soorten feesten die je kunt geven.

Verjaardag

Een verjaardagsfeest is misschien wel het meest bekende feest. Iedereen is namelijk elk jaar weer opnieuw aan de beurt. Een verjaardagsfeestje kun je zo groot of zo klein uitpakken als je maar wilt. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om je nieuwe levensjaar niet in te luiden met een feestje, maar daar gaan we nu even niet van uit. De meest standaard wijze om een verjaardag te vieren is toch wel de zogenoemde ‘kringverjaardag’. Nederlanders zijn erg goed in het organiseren van zulke feestjes. Je nodigt daarvoor al je familie en vrienden uit, zorgt dat er genoeg stoelen bijgezet kunnen worden en zit met z’n allen in een kring. Gedurende de dag eet je taart, worden er hapjes rondgedeeld en drink je er een biertje bij. Wil je een verjaardagsfeest naar een hoger niveau tillen? Denk dan bijvoorbeeld aan het geven van een tuinfeest of het afhuren van een leuke locatie. Dit kan een zaaltje in de buurt zijn of misschien wel een actieve plek zoals een bowlingcentrum of een lasergame terrein. 

Voor de echte party-liefhebbers raden wij aan om een ‘sta-verjaardag’ te organiseren. Geen stoelen in een kring, maar juist al het meubilair de deur uit! Huur een DJ en wat leuke lampen of laat je neefje de Spotify playlist bedienen. Drankje in de hand, voeten van de vloer en dansen maar.

Bedrijfsfeest

Een bedrijfsfeest is iets waar niet iedereen even bekend mee is. Bedrijfsfeesten zijn namelijk erg afhankelijk van de cultuur van het bedrijf waar je werkt. Bij sommige bedrijven is het vaste prik: meerdere keren per jaar wordt er een groots feest georganiseerd. Andere bedrijven geven misschien enkel een jaarlijkse borrel of komen op een meer formele wijze bij elkaar. Hoe dan ook, het is zeker aan te raden om eens naar deze optie te gaan kijken en een traditie te starten binnen jouw organisatie. Niets is zo leuk als met je collega’s in informele sfeer samen te komen, te dansen en te drinken. 

Dit type feest kun je organiseren in het eigen pand, in een kroeg of restaurant, maar er zijn ook bedrijven die een geheel eigen festival organiseren. Zo zie je maar weer, voor elk soort feest zijn de mogelijkheden onbeperkt!

Aaltjes tegen slakken het bestaat echt

0

We zitten weer midden in het voorjaar en doordat we veel thuis zijn komen we ook aanzienlijk vaker in onze tuin. Het is niet voor niets dat de tuincentra in deze tijden mega omzetten draaien. Bij een mooie tuin hoort ook goed onderhoud. En de meeste van ons doen dat het liefst op een milieuvriendelijke manier als het bijvoorbeeld gaat om het bestrijden van ongedierte. Eén van die ongedierte waar we nog weleens last van hebben zijn slakken. Vooral de naaktslakken kunnen behoorlijke schade aanrichten aan onze schtitterende beplanting in de tuin. Aaltjes tegen slakken is een beproefde milieuvriendelijke manier om naaktslakken te bestrijden. Hoe dat precies werkt? In dit blog vertellen we er meer over.

Hoe werkt het

Aaltjes leven net zoals naaktslakken in de grond. Kwekers zetten deze beestjes al jarenlang in met veel succes. Hierdoor zie je dat deze manier van bestrijden ook steeds meer in particuliere tuinen voorkomt. Naast dat het milieuvriendelijker is dan slakkenkorrels is het ook nog eens effectiever. Het overgrote deel van de naaktslakken leeft namelijk onder de grond en daar komen de meeste slakkenkorrels niet. Als u aaltjes gaat inzetten is dit een kwestie van deze over de grond uitstrooien. Ze zullen daarna zelf de grond in gaan en op zoek gaan naar voedsel. Naaktslakken dus. De aaltjes zullen op zoek gaan naar naaktslakken en deze binnentreden. Ze laten in de naaktslak bacterieën achter die er uiteindelijk voor zorgen dat de naaktslak niet meer gaat eten. Op dat moment richten ze al geen schade meer aan in de tuin. Uiteindelijk zullen de naaktslakken ook sterven. Bij een slakkenplaag moet je er wel vroeg bij zijn. Bij te grote naakslakken kunnen de aaltjes te weinig schade aanrichten om ze uit te schakelen.

Waar en hoeveel moet ik er kopen?

Vaak kun je de aaltjes kopen per pak. Deze worden ook wel nematoden genoemd. Advies is om per m2 500.000 nematoden te gebruiken. In de meeste verpakkingen zitter er rond de 12 miljoen. Een plek waar je eens zou kunnen kijken voor deze aaltjes is https://www.biobestrijding.nl/. Als je deze aaltjes koopt is het aan te raden om deze snel in te zetten. Meestal blijven ze niet heel lang houdbaar als je ze eenmaal thuis ontvangen hebt. Als je ze toch even moet bewaren dan is dat verstandig om dat op een koele plek te doen.

Spiegeltje spiegeltje aan de wand…

0

Ontdekt

Geef maar eerlijk toe: het is de droom van menig vrouw. Je loopt door de Kalverstraat, in je spijkerbroek, je leren jasje, zonnebril op en je haar met een bandana naar achter. Je zwarte leren laarsjes kleuren perfect bij je jasje en het simpele witte t-shirt maakt je look helemaal casual. Je flaneert een stuk verder en opeens word je door iemand aangesproken: of je model bent en zo nee, of je dit zou willen worden. Ik geloofde mijn oren niet toen dit me werkelijk overkwam een paar maanden geleden. Ik stamelde iets dat het me best leuk leek maar ik er nooit serieus over na had gedacht en voor ik het wist had ik een visitekaartje in mijn hand van deze scout. Ik belde een paar dagen later en kreeg mijn eerste tekstsoort van hem. We besloten eens te kijken of het wat ging worden en sindsdien heb ik naast mijn baan een carrière als model. Het is nog niet voldoende om werkelijk van rond te komen en ik vraag me af of het dat ooit gaat worden, maar vooralsnog is het een lekkere bijverdienste en vind ik het leuk om te doen. Ik mag mooie kleding aan van het nieuwe seizoen, wordt gevraagd  voor gave feestjes en heb soms zelfs een tripje naar het buitenland.

Oefenen

Mensen vragen me wel vaak hoe ze er zelf voor kunnen zorgen dat ze ook model kunnen worden. Ik moet zeggen dat ik dat eerlijk gezegd niet zo goed weet. Het is mij echt overkomen en het was in feite toeval dat ik door deze man op straat werd aangesproken. Wat je natuurlijk zou kunnen doen is het sturen van je foto’s naar verschillende castingbureaus om te zien of ze interesse in je hebben. Ik raad je wel aan om vooraf te oefenen op je modellenposes en looks. Je uiterlijk heb je misschien mee, maar het is goed om van te voren te weten wat poses zijn die je goed staan en hoe je jezelf het beste op de foto kan krijgen. Ik wist dit namelijk niet van mezelf en merkte dat ik daar de eerste keren flink wat moeite mee had. Het scheelt enorm als je dit al kan, want zo kan je jezelf optimaal profileren op je eerste uitnodiging. Om te oefenen besloot ik even geleden: ik ga een spiegel bestellen. Glassby heeft hier allemaal soorten voor, en vooral de ronde vind ik erg mooi om de houding voor close-ups op te oefenen. Zo kom je er wel!

Niet meer uitstellen, maar afmaken

0

Je kent het wel, je doet een klusje en je stelt de rest uit voor de andere keer. Ik was er klaar mee. Ik heb geen excuus meer in deze tijd, behalve het feit dat ik verschrikkelijk onhandig ben, maar ja mijn vrouw gaat het ook niet doen dus uiteindelijk ontkom ik er niet aan. Ik besloot wat handige Harry’s op te bellen die gelukkig wel twee rechterhanden hebben. Ik vroeg ze of ze een dagje wouden komen helpen klussen tegen een leuke vergoeding en een lekkere pan spaghetti in de avond. Daar zeiden ze natuurlijk geen nee tegen.

Aan het werk

Ondertussen was ik aan het bedenken wat ik eigenlijk wou doen. Er is zoveel wat moet gebeuren. De dakgoot moet geschilderd worden, de tuin is een oerwoud en de vloeren kraken binnen want die liggen er al een jaar of 15. Daar kunnen ze mooi mee helpen. Ik ben gaan googelen en via De Laminaat Expert ben ik op een mooi vloertje terecht gekomen. De zaterdagochtend was gevallen en de mannen stonden voor de deur. Ik heb ze hartelijk verwelkomt met een kop koffie en we zijn aan de slag gegaan. Ik heb besloten de tuin maar te laten voor wat het is. Ondanks dat ik geen groene vingers heb kan ik dit zelf wel doen. Laten we de tijd nuttig besteden nu de mannen hier zijn. We besloten het werk te verdelen. Er was 1 iemand aan het werk met de dakgoot en de rest is begonnen met het leggen van de nieuwe vloer. Even spullen naar buiten en beginnen met de ondervloer.

Tevreden met het resultaat

Het dakgootje was sneller klaar dan verwacht dus uiteindelijk zijn we met ze drieën bezig geweest om het vloertje te leggen. Ze zeggen vele handen maken licht werk en dat is maar weer eens gebleken. Toen de derde persoon was bijgesprongen was een groot gedeelte van de vloer al gelegd. Het grootste deel van de tijd zijn we bezig geweest met het op maat maken van de ondervloer. Zodra de eerste plank laminaat ligt kan je snel doorwerken. Het wordt vervelend als je bij die hoekjes komt. Gelukkig had ik daar mijn maten voor ingeschakeld en die hebben het mooi opgelost. Even wat plintjes erop en klaar is kees. Uiteindelijk ben ik zeer tevreden met het resultaat. Tijd voor de spaghetti dus en ondertussen bedenken wanneer ik de tuin ga doen.

Een duurzame oplossing

0

Mijn kinderen zijn erg doordrongen van de ernst van het klimaatprobleem. Ze doen dan ook heel secuur mee met het scheiden van afval en doen netjes het licht uit bij het verlaten van een kamer. Verder zijn we overgestapt op groene stroom en hebben we ons huis geïsoleerd. Ook eten we over het algemeen vegetarisch. Als het om dieren gaat, zijn onze kinderen namelijk al helemaal fanaat. Ze vinden het gewoon super zielig als dieren puur en alleen voor ons leven. En ja, geef ze eens ongelijk. Maar als mijn man en ik bij vrienden of familie gaan eten en er zit eens per ongeluk wat vlees tussen, doen wij verder niet moeilijk. Vandaar dat ik zeg dat we ‘over het algemeen vegetarisch eten’. Ook hebben we een deel van de tuin nu aangelegd als moestuin. De kinderen zijn er het drukst mee. Ik mag me er nauwelijks mee bemoeien. Ze vinden het leuk ermee te experimenteren, zoeken allerlei tips op internet op en houden continu in de gaten hoe het met de groenten staat. Of het wel groeit, of ze wel genoeg zonlicht hebben en genoeg water krijgen. Ik ben er erg van onder de indruk.

Generatieverschil

Als ik eraan denk hoe ik zelf mijn jeugd doorbracht, was ik niet zo’n held. Ik hield me vooral bezig met mijn speelgoed en tekeningen maken. Ik at netjes wat de pot schafte en als ik al om iets specifieks vroeg, was het friet. Iets wat mijn ouders bijna nooit kochten. Alleen als mijn vader kookte en de aardappels waren aangebrand, sprong hij in de auto om friet te halen. Omdat we het bijna nooit aten, was het dus een enorm feest als het een keertje mocht. Met zo’n enorme klodder mayonaise. Maar ook het andere eten at ik braaf op, dus ik was niet zo’n moeilijke eter. In tegenstelling tot mijn broertje, want die vond bijna alles vies. Eindeloos moesten we aan tafel blijven zitten wachten totdat mijn broertje zijn bord op had gegeten. Hij heeft zelfs weleens geprobeerd om stiekem zijn avondeten aan de hond aan te bieden onder tafel. Dat vond onze hond natuurlijk fantastisch, maar mijn ouders hadden het door en verboden het uiteraard. Maar mijn kinderen vragen dus om vegetarisch eten en groenten uit de tuin. Op dat laatste moesten we natuurlijk wel even wachten totdat het zover was. Toen de eerste tomaten rood kleurden, waren we allemaal enorm trots.

Beestjes in de moestuin

Vlak na de eerste groenten die we uit de tuin aten, kwam ook de eerste tegenslag. Mijn man had namelijk ontdekt dat er bladluis in het groen zat. Samen gingen we kijken wat we daaraan konden doen zonder gif te hoeven gebruiken. Gelukkig bleken we een natuurlijke vijand in te kunnen zetten. We lazen dat we larven van lieveheersbeestjes konden uitzetten op de groenten. Zij vliegen namelijk niet weg zoals de volwassen varianten, maar moeten juist eerst veel bladluis eten om volwassen te kunnen worden. Zo konden we op een duurzame manier dit probleem oplossen. Onze kinderen werden helemaal blij van het idee straks veel lieveheersbeestjes in de tuin te hebben! En wij zijn enorm trots dat ze er zo serieus werk van maken. We kunnen nog veel van onze kinderen leren!

Hoe wij simpel de juiste hypotheekrente kozen

0

Schoolvakken

Er zijn van die bepaalde dingen die je op school had willen leren, maar nooit zijn langsgekomen. Je wist ook niet dat je dit miste, tot je ergens in je leven op een punt aankwam dat je deze specifieke skills nodig had en je school vervloekte voor het eeuwige activa-passiva balans opmaken in plaats van het aanleren van werkelijk maatschappelijk relevante zaken. Er zou een soort Leven als Volwassene I en Leven als Volwassene II moeten worden gegeven op school. Gewoon, twee uurtjes per week, zodat je niet voor al die ongemakklijke verrassingen komt te staan later in je leven.

Volwassen skills

De eerste keer dat ik dit dacht was toen mijn band lek was en mijn ouders op vakantie waren. Help. Hoe plak ik een band? Ik had mijn vader wel eens in de weer gezien met zijn emmer en zijn sopje, maar wat deed hij daar in hemelsnaam mee? De fiets schoonmaken nadat hij klaar was? Achteraf bleek dit natuurlijk te zijn om te zien waar het lek zat, maar ik vond het een partij lastig en het duurde ook enorm lang voordat dit klaar was. Nog zo een ding: de ruiten wassen van je huis. Op welke volgorde moet dit eigenlijk? Welk materiaal combineer je met wat, en mag dit altijd, moet dit in de zon? Planten in je tuin: mag je deze altijd gewoon kortwieken of is dat een speciaal proces wat je moet doorlopen? En mijn persoonlijk favoriet: waarom heeft nooit iemand verteld over het wasmachinefilter wat je maandelijks even moet schoonmaken, omdat het alternatief is dat je met vijf liter water als een soort Schrodingers Kat in je machine zit? Echt, dat hele volwassen zijn: het is me maar een dagtaak.

Hypotheekrente

En laatst kwamen we weer op een moment dat ik Leven als Volwassene I en II zo graag had willen volgen: het kopen van een huis. Los van alle kosten die erbij komen kijken (help!) en het feit dat een deel weer terug te krijgen is bij de belasting áls je dit goed aangeeft (dubbel help, hoe doe ik dit!?), moesten we ons nu opeens gaan verdiepen in de beste hypotheekrente voor onze aankoop. En daar zijn een hele hoop keuzes in, kan ik je vertellen. Paniek! Gelukkig is daar tegenwoordig het internet, en kwamen wij op de handige site van Hypotheekrente uit waar we makkelijk konden vergelijken tussen verschillende aanbieders, looptijden en NHG. Wát een handige tool – hiermee heb ik Leven als Volwassene I en II eventjes niet meer nodig. Op dit gebied dan. Ik raad hem aan!

Dublin in twee dagen

0

Onlangs heb ik via Bebsy een stedentrip Dublin geboekt. De meeste stedentrips zijn voor enkele dagen; meestal heb je twee tot drie dagen nodig om daadwerkelijk te stad te kunnen verkennen. Het leek me daarom leuk om blog te maken over wat je nou echt moet doen in Dublin, wanneer je maar twee dagen hebt. Ik ben het internet afgestruind op zoek naar de beste tips en indeze blog lees je mijn bevindingen.

Openbaar vervoer in Dublin

Mijn eerste tip heeft betrekking op je vervoer tijdens het verblijf in Dublin. Wanneer je naar Dublin reist en je hebt maar enkele dagen, dan wil je natuurlijk zo snel mogelijk naar het centrum en je plan gaan trekken. Dublin heeft gelukkig een goed geregeld openbaar vervoer netwerk. Als toerist kun je de zogeheten Leap Visitor Card aanschaffen. Deze kaart kost ongeveer 5 euro en hiermee kun je onbeperkt reizen in Dublin. De kaart werkt als een soort OV-kaart en is geld op de Airlink Dublin vliegveld transfer bus, de Luas tram, en DART treinen welke rondom Dublin rijden. Hiermee bespaar je dus ontzettend veel tijd!

De Dublin Citypas

Mijn tweede tip is om ook een Dublin pas aan te schaffen. Met deze pas krijg je gratis toegang tot veel van de leukste bezienswaardigheden in Dublin. Zo kun je naar het Guinness Storehouse Museum. Eén van de belangrijkste trekpleisters in Dublin. Ierland staat natuurlijk bekend om het zwarte Guinness bier. In het museum leer je alles over de geschiedenis van dit bier en natuurlijk kun je er een biertje proeven. Naast dit museum heb je ook gratis toegang tot vele beroemde kathedralen, zoals de St. Patrick’s Cathedral in het centrum, of bijvoorbeeld de Dublin zoo.

Daarbij krijg je in veel leuke cafés en activiteiten korting of voorrang in de rijen, en je kunt onbeperkt gebruik maken van de hop-on hop-off bussen. Een Dublin Citypas voor twee dagen kost 72 euro. Wanneer je in twee dagen losse entree zou betalen voor een aantal bezienswaardigheden, dan kom je al aan dit bedrag. Je kunt de Citypas op voorhand bestellen, zodat je ook hier mee flink wat tijd en dus ook geld mee bespaard.  

Maak een wandeling

Je hebt met deze passen geregeld dat je eigenlijk overal heen en in kunt. Toch is mijn laatste tip om de laatste uren in Dublin gewoon een lange wandeling te maken. Eén van de dingen waar Dublin om bekend staat, is de bijzondere architectuur die er in de stad te vinden is. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan de Bank of Ireland of de campus van Trinity College. Tijdens je wandeling zul je overal wel interessante architectuur tegenkomen. Zeker iets om toch een paar uur voor uit te trekken.