Slakken bestrijden is minder moeilijk dan je zou denken

0
665

Het wordt weer warmer, je planten beginnen weer te groeien en ineens zie je overal aangevreten plekken in bladeren. Slakken zijn vooral gek op sla en hosta's, ze zullen deze planten compleet vernietigen als je er niet op tijd bij bent. En dus is het tijd om te gaan denken over hoe je slakken gaat bestrijden. Dat kan op verschillende manieren. Zo bestaan er tig trucjes uit grootmoeders tijd, maar er zijn ook nieuwe methoden. Slakken bestrijden doe je het best van maart tot oktober. De slakken zijn dan het meest actief boven, maar ook onder de grond. Slakken bestrijden door aaltjes tegen slakken in te zetten is een goede optie.

Hoe kan ik slakken bestrijden met aaltjes?

Je bestelt de aaltjes online. Ze worden dan als brievenbuspakketje bij je geleverd. Je kunt ze niet te lang bewaren, het zijn immers levende beestjes. Door de inhoud van het pakje op te lossen in water en dat over je hosta's, je sla of andere slakgevoelige planten te gieten zorg je ervoor dat de aaltjes, ook wel nematoden genoemd, zich onder de grond kunnen gaan richten op de daar levende slakken. Ze kruipen die slakken binnen en geven daar hun bacteriën af. Dit is geen snel proces zoals het strooien van slakkenkorrels, het geeft wel veel minder troep, de slakken zullen niet eens boven de grond komen en de aaltjes vertrekken als hun werk is gedaan.

Hoe bestreed oma slakken?

Oma wist natuurlijk niets van aaltjes per post bestellen en al dat soort dingen. Haar generatie had andere methoden. Zo wilden zij de slakken juist lokken om ze te kunnen verslaan. Ze lokte slakken met bier in een ingegraven plastic bekertje of legde een natte krant op de tegels om slakken de lokken. Het bekertje en/of de krant gingen dan zo in de prullenbak en weg waren de slakken. Dit was wel een gebed zonder end, want de slakken konden zich gewoon blijven voortplanten en kwamen dus telkens weer de planten aanvallen.

Zorg dat je er écht vanaf komt

Door de slakken te bestrijden met aaltjes en daarna een speciaal slakkennet om de sla of de hosta's te bevestigen, zorg je ervoor dat je echt van die vervelende slakken af komt. Slakken bestrijden is even een klus, maar wel een waar je al snel resultaat van ziet. En, ook niet onbelangrijk: doordat je gaat voor aaltjes zorg je ervoor dat je sla nog steeds onbespoten is en dus extra gezond!