Tips voor het samenstellen van een kaasplankje

0
479

Kaasplankjes staan tegenwoordig niet alleen meer op de menukaarten van de meest beroemde en chique restaurants. Ook in café's en op terrassen zijn ze verkrijgbaar. En ieder kaasplankje heeft zo zijn eigen lekkernijen, en is uniek samengesteld. Dit maakt het niet alleen een enorm veelzijdige borrelsnack, maar ook onwijs gezellig om samen te delen. Dus hoe leuk is het om zo'n kaasplankje thuis te maken? Helaas vinden veel mensen het samenstellen van een goed gevulde kaasplank nogal ingewikkeld, en word het daarom vaak over het hoofd gezien. Om je een beetje op weg te helpen, staan hieronder de meest gebruikte producten voor een heerlijke kaasplank. En je zult zien dat je al snel meer durft te experimenteren.

Verschillende soorten kaas

Een kaasplankje zonder kaas, is natuurlijk geen kaasplankje. En dus konden we dit lijstje niet anders beginnen, dan met de kaas. En aan één soort kaas heb je natuurlijk niet voldoende. Op een goede kaasplank moeten minimaal 5 tot 6 verschillende soorten kaas liggen. Gelukkig klinkt dit moeilijker dan het in werkelijkheid is, er zijn namelijk genoeg lekkere kaassoorten om uit te kiezen. Zo kun je bijvoorbeeld brie, rookkaas of parmezaanse kaas kopen. En wat dacht je van bijzondere kazen zoals geitenkaas, Italiaanse kruidenkaas of de alom geliefde Fenegriek kaas. Je kunt zelfs een veganistische kaas aan je plankje toevoegen. Let er wel op dat je niet alleen jouw favoriete smaken kiest. Het leuke aan een kaasplankje is juist het ontdekken en uitproberen van nieuwe smaken.

Vleeswaren

Nu je de verschillende kaassoorten hebt uitgekozen, is het belangrijk om aan de overige lekkernijen te gaan denken. En de vleeswaren zijn hierin van groot belang. Op de meeste kaasplankjes liggen tegenwoordig minimaal 3 verschillende soorten vlees uitgestald. De meest populaire vleeswaren zijn onder andere de Parmaham, Serranoham en gerookte worst met bijvoorbeeld Italiaanse kruiden. Overigens kunnen vegetariërs dit onderdeel natuurlijk prima volledig weg laten. In plaats van vleeswaren kunnen zij kiezen voor vegetarische vervangers, overige snacks of ze kunnen extra veel kaas online bestellen.

De overige snacks

Met al die soorten kaas, en al die verschillende vleeswaren, heb je al een vrij ruimte selectie gemaakt. Maar toch is je kaasplankje nog niet helemaal compleet. Je bent namelijk nog enkele smaakverversers nodig. Dit zijn lekkere, kleine snacks die de sterke smaak van de kaas kunnen neutraliseren. Daarnaast zijn deze snacks ook gewoon té lekker om weg te laten. Er zijn een heleboel mogelijkheden wat snacks betreft, maar de populairste keuzes zijn: druiven, nootjes, olijven en cherry tomaatjes. Ook stokbroodjes en crackers zien we vaak op kaasplankjes liggen. En deze zijn ook weer lekker in combinatie met de kaas of het vlees.